Història de la premsa diària de Barcelona

Banner webSeminari d'Història de Barcelona - XV Congrés d´Història de Barcelona | 4, 5 i 6 d'octubre de 2017

En èpoques d'incertesa com la nostra, al final dels cicles històrics, quan irrompen noves forces socials o quan grinyolen els paradigmes culturals o industrials vigents, resulta més important que mai comprendre com van funcionar les èpoques que es van percebre com a crisi en el passat. Per això, pot resultar molt oportuna una mirada al passat de la premsa.

Des de l'aparició de la impremta, no eren els libels una eina política per menystenir els adversaris? No hi ha similituds entre l'incert procés de canvi que hi va haver dels fulls volanders a les publicacions diàries, amb el vertigen actual de la premsa digital en el camí de substituir més d'hora que tard a la de paper? No és el moviment, la transformació i la crisi l'estat natural de la informació? Pot un protagonista ser-ne conscient?

L'any 2017 es compleixen 225 anys de l'aparició del primer número del Diario de Barcelona, el dia 1 d'octubre de 1792. Publicat de manera ininterrompuda durant gairebé 201 anys, fins el 1993, fou un dels diaris de referència a Barcelona i el reflex de la història de la ciutat durant els segles XIX i XX, quan la burgesia va irrompre i esdevenir l'àmplia classe mitjana característica de les societats capitalistes de la segona meitat del segle passat, tot i les mancances d'aquest procés a Catalunya i Espanya.

En l'actualitat, un sistema econòmic agressiu fa créixer les diferències de rendes, el nombre de pobres i les pors i tensions socials. Temps de reduccionismes identitaris que coincideixen amb uns nous hàbits en la producció i el consum de la informació. Solipsisme ancorat en una multitud de noves fonts digitals, no sempre fiables, que han afeblit la premsa convencional.

En aquest context, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha considerat oportú i convenient dedicar la quinzena edició del Congrés d'Història de Barcelona a fer una mirada a l'evolució de la premsa diària de la ciutat, amb la intenció d'actualitzar les recerques i els coneixements sobre aquesta temàtica i promoure el debat i la reflexió sobre el passat, present i futur de la premsa diària.

El programa del Congrés s'articula al voltant de dues ponències, tres taules rodones i sis taules de comunicacions, en les quals es parlarà de la història de diverses capçaleres editades a la ciutat, de periodistes i empreses editores, dels orígens dels mitjans digitals o de la conservació, tractament i accessibilitat a la premsa històrica de Barcelona. Com a preàmbul, la conferència inaugural farà balanç i propostes de futur sobre els estudis d'història de la premsa catalana.

LLOC DE CELEBRACIÓ

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Sala d'Actes Agustí Duran i Sanpere
Carrer de Santa Llúcia, 1
08002 Barcelona
barcelona.cat/arxiuhistoric
facebook.com/bcnarxiumunicipal
twitter.com/bcncultura

INFORMACIÓ I RESERVES

Tel.: 93 256 22 55
Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. 

INSCRIPCIÓ

Del 25 de juny al 25 de setembre de 2017. Places limitades.

Cal fer la reserva de plaça per correu electrònic, tot aportant el nom, adreça, telèfon de contacte i adreça electrònica.

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s'incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de l'Institut de Cultura amb la finalitat de poder-vos informar de les seves activitats, del qual n'és propietari l'Ajuntament de Barcelona.

MODALITATS

 • General: 54 e
 • Estudiants*, aturats* i jubilats*: 27 e
 • Col·legiats del Col·legi de Periodistes de Catalunya: inscripció gratuïta*
 • Treballadors de l'Ajuntament de Barcelona: inscripció gratuïta**

* Amb la presentació de l'acreditació corresponent

** Subjecte a la disponibilitat de places

PAGAMENT

Per ingrés bancari a “la Caixa”, c/c ES37 2100-3236-89-2200098427, codi XV Congrés

FORMALITZACIÓ

Cal fer arribar el comprovant de l'ingrés a la Secretaria del Congrés per correu postal (carrer de Santa Llúcia, 1. 08002 Barcelona) o per correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.">COMITÈ CIENTÍFIC

 • Francesc Salgado de Dios, coordinador
 • Josep M. Casasús Guri
 • Josep M. Figueres Artigues
 • Jaume Guillamet Lloveras
 • Susana Tavera García
 • Joan Manuel Tresserras Gaju
 • Xavier Tarraubella Mirabet
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog